nieuws

08 okt 2001, 00:12

Gasunie afhankelijker van Russisch gas

Zet de borsjtsj maar op het vuur; vanaf vrijdag komt de eerste lading Russisch gas bij toegangspunt Oude Statenzijl de Nederlandse grens over. Gasunie heeft 80 miljard kubieke meter gas besteld. De komende twintig jaar komt 10 procent van de gasafzet uit Siberië.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Russen hebben dit soort langetermijncontracten hard nodig om te kunnen investeren in nieuwe velden, installaties en duizenden kilometers pijpleiding.
,,De komende tien jaar hebben de Russen 100 tot 200 miljard gulden nodig voor investeringen'', aldus een woordvoerder van Gasunie. Het liberaliseren van de Europese gasmarkt leidt juist tot steeds kortere contracten. Volgens Gasunie voeren de Russische president Poetin en voorzitter Prodi van de Europese Commissie regelmatig overleg over dit dilemma. Pas als het Russische energiebedrijf Gazprom langetermijnverplichtingen kan laten zien van bedrijven uit betrouwbare landen, krijgt het concern de nodige kredieten los.
,,Daar ligt de taak voor de overige grote gasconcerns in Europa om naast het korte termijn-gedoe van handelaren, langjarige contracten te blijven afsluiten'', aldus de woordvoerder van Gasunie. De waarde van het contract met Gazprom loopt tegen de f 20 miljard, gerekend naar de huidige marktprijs. Over de prijs wordt regelmatig heronderhandeld.
Rusland bezit ongeveer 35 procent van de wereldvoorraad gas. Het gas komt uit Siberië en moet, via Moskou en Polen, door duizenden kilometers pijpleiding. Het doet er met een vaartje van 30 kilometer per uur vijf dagen over om West-Europa te bereiken. Onderweg raakt Gazprom 5 procent kwijt. ,,Op een jaaromzet van 600 miljard kuub verdwijnt er dus jaarlijks 30 miljard kubieke meter gas'', aldus de zegsman van Gasunie. Het concern helpt de Russen met onderhoud en efficiency.
De Europese Unie raakt steeds afhankelijker van Russisch gas. Nu al komt gemiddeld 20 procent van het verbruik in West-Europa uit dit verre land. In Duitsland is dat al tegen de 30 procent. De vraag naar gas blijft voorlopig stijgen, omdat kolen uit milieuoverwegingen vaker blijven liggen. ,,Over vijftien jaar moeten we nog verder weg. Europa moet dan voor gas naar het Midden-Oosten'', voorspelt de woordvoerder van Gasunie.