nieuws

22 jun 2001, 00:12

Futuristische plannen voor Hoofdstation Groningen

Het Stationsgebied bij het Hoofdstation in Groningen gaat in sneltreinvaart veranderen. Het nu nog kale, troosteloze gebied rond het Hoofdstation dat slechts gebruikt wordt als parkeerterrein, krijgt een enorme face-lift. Groningen staat eenzelfde spectaculaire ontwikkeling te wachten als de stad Lille in noord-Frankrijk. Dat meldt vandaag het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Groninger Dagblad Stad vandaag uitvoerig aandacht voor plannen van architect Kees Christiaanse. Deze werkt in opdracht van de gemeente Groningen aan spectaculaire plannen voor het terrein bij het Hoofdstation. B en W vinden dat het terrein aan de zuidkant van het station beter benut moet worden. Ook moet er ruimte gereserveerd worden voor de Hogesnelheidslijn en voor een lightrail-voorziening. Kees Christaanse, een van de bekendere architecten in Nederland die geboren en getogen is in Veendam, werkt ook aan het plannen van grote winkels van het type Ikea bij het Hoofdstation.
Volgens Christiaanse is het van groot belang om grootschalige winkels te plannen bij het station. Hij verwijst daarbij naar de ontwikkelingen in het noord Franse Lille dat een enorme oppepper heeft gekregen dankzij de ontwikkelingen rond het centraal station aldaar . Lille was een verpauperde stad, maar dankzij de nieuwe architectuur van de Nederlandse architect Rem Koolhaas is de hele binnenstad een stuk levendiger geworden, zo betoogt Christiaanse vandaag in het Groninger Dagblad Stad.