nieuws

26 jul 2000, 00:12

Fruitterminal Eemshaven van 92 miljoen voor schrootprijs naar Kroatië

Een fruitterminal in de Eemshaven die veertien jaar geleden met aanzienlijke steun van de overheid voor 92 miljoen gulden werd geplaatst, is voor een schrootprijs verkocht en verscheept naar Kroatië

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarmee is definitief een einde gekomen aan een project dat van het begin af aan met zeer veel tegenslagen te kampen heeft gehad.
De terminal werd medio jaren tachtig met 30 miljoen gulden steun van de overheid gebouwd voor de firma Lommerts, die de terminal wilde gebruiken voor de overslag van bananen en ander tropisch fruit. Maar de contracten met zuid-Amerikaanse leveranciers konden toch niet worden afgesloten en Lommerts ging failliet. In 1989 werd de terminal veiling geveild. Uiteindelijk richtten twee banken, die tientallen miljoen in de fruitterminal hadden gestoken, een nieuw bedrijf op voor de exploitatie er van. Dat bedrijf verkocht in 1996 haar aandelen aan onder meer de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), waarna de fruitterminal in 1999 uiteindelijk werd overgenomen door transportbedrijf en rederij Wagenborg uit Delfzijl.