nieuws

22 jan 2001, 00:12

Friezen kunnen niet lachen om Groningse plagerij

De Friese band De Kast is niet zo blij met de parodie die twee Groningers schreven op de hit ‘Stan’ van de Amerikaanse rapper Eminem. In de parodie wordt zanger Syb van der Ploeg achtervolgd door een wanhopige fan. De Kast vindt het nummer erg leuk, maar het onderwerp ligt gevoelig, omdat de zanger soms ook door fanatieke fans wordt achtervolgd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nummer, genaamd ‘Jelle’, vertelt het verhaal van een 17-jarige De Kast-fan uit Tillga. Omdat zanger Syb van der Ploeg nooit reageert op zijn emails en sms-berichten, rijdt hij met zwangere cavia en al het Tjeukemeer in.
De twee Groningers schreven de parodie onder de pseudoniemen Slimme Schemer en Tido om serieuze carrières buiten de muziek niet op het spel te zetten. ,,Wat begon als een grap, werd al snel serieus’’, vertelt Tido. Vrijdagmiddag had het tweetal gesprekken met zeven platenmaatschappijen. Ze kregen al tienduizend gulden aangeboden voor het nummer dat op de thuiscomputer met een kapotte microfoon is opgenomen.
Televisiemakers die de makers van het parodie samen met De Kast in het programma wilden hebben, vingen bot. De Friese band is druk met de promotie van haar nieuwe cd en ziet geen reden om meer aandacht te geven aan het thema van ‘stalking’ van artiesten.
Het Groningse duo is in ieder geval aanstaande zondag te horen op radio 3 bij Patrick Kicken. ,,En verder staan er misschien televisieoptredens bij Top of the Pops en RTL-live op het programma'' laat het tweetal weten.
Het officiële gastenboek van de website, die speciaal voor nummer is gebouwd, wordt intussen overspoeld met reacties. Gisteren was er wat verwarring, omdat in het liedje ook sprake is van een webadres. Dat bleek in het echt ook te bestaan: het is de homepage van een 'echte' Jelle, die echter niks met het nummer van doen heeft. Zijn website werd nog nooit zo druk bezocht.