nieuws

21 aug 2001, 00:12

Foute borstamputatie leidt tot meer klachten St Lucasziekenhuis

Bij een letselschadeadvocaat in Groningen hebben zich nog drie ex-patiënten gemeld die ontevreden zijn na een operatie van een chirurg in het St. Lucasziekenhuis in Winschoten. De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw uit Nieuw-Scheemda vorige week een chirurg van het ziekenhuis voor het medisch tuchtcollege daagde omdat hij bij haar een deel van een gezonde borst had verwijderd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het St Lucasziekenhuis stelt in een persverklaring onaangenaam verrast te zijn door de verhalen van ontevreden patiënten in de media de laatste dagen. Volgens het ziekenhuis heeft een meerderheid van de klagers zich niet gemeld bij de interne klachtencommissie.
De vrouw kwam 18 februari naar het ziekenhuis voor onderzoek aan haar linkerborst. Toen ze bijkwam uit narcose, bleek de chirurg een deel van haar borst en haar okselklieren te hebben verwijderd. De 52-jarige vrouw zegt verschillende malen, tot in de operatiekamer toe, te hebben gemeld dat ze alleen maar voor een punctie kwam. De chirurg gaf na de operatie toe dat hij fout zat.
,,Hij zei dat hij mijn papieren niet kon vinden. Het lijkt me dat je dan niet zomaar het mes in iemand zet’’, aldus het slachtoffer. Zij kan haar linkerarm nog niet goed bewegen en moet de rest van haar leven extra oppassen voor infecties aan die arm. Zonder okselklieren kan haar arm in geval van een infectie de schadelijke stoffen niet goed afvoeren en zal de arm opzetten. Binnenkort gaat Mellema naar het ziekenhuis voor een borstreconstructie.
Het Sint Lucasziekenhuis in Winschoten heeft een klacht van de vrouw gegrond verklaard, maar dat vindt zij niet genoeg. Daarom stapt zij naar het medisch tuchtcollege. De zaak komt 1 september voor bij het tuchtcollege in Zwolle.