nieuws

29 aug 2000, 00:12

‘Foster Parents plan’ brengt redding voor verweesde tamme ratten

Dierenvrienden kunnen via een uniek ‘Foster Parents’-achtig systeem tamme ratten adopteren. Opvangcentrum The Rat Sewer in Groningen verzorgt met behulp van zo’n sponsorsysteem verweesde exemplaren van de populaire huisdierensoort. De financiele hulp komt binnen via de girorekening. De donateur ontvangt een nieuwsbrief en een foto van het ondersteunde dier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tamme rat is de laatste jaren populair geworden. ‘Tweeverdieners vinden het makkelijk, zo’n dier dat ze niet hoeven uit te laten. Maar ook kinderen vinden ze erg leuk’, licht Francina Pijl, een van de initiatiefnemers, toe.
Het succes van de soort heeft een keerzijde. Deze zomer belandden veel ratten in de opvang. Zij zijn in de vakantietijd letterlijk door hun eigenaren aan de kant gezet. ‘Onnodig, want Groningse rattenbezitters kunnen hun eigen tamme knaagdier tijdens hun vakantie keurig in het rattenasiel onderbrengen’, meent Pijl.
De knaagdiertjes zijn niet in staat om buiten te overleven. ‘Je kunt een wilde en een tamme rat net zo min vergelijken als een wolf en een poedel’, aldus Pijl. ‘En een poedel redt het ook niet in het wild’