nieuws

09 aug 2000, 00:12

Forse tegenvaller voor klooster

De geplande restauratie van het middeleeuwse klooster Ter Apel heeft een plotselinge tegenslag van acht ton. Als de gemeenteraad van Vlagtweddde zich aanstaande donderdag niet garantstelt voor dat bedrag is het ambitieuze plan van de baan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gat in de begroting is veroorzaakt doordat de aannemer veel meer geld voor de klus vroeg dan verwacht. Volgens de stichting die de restauratie leidt, de MOKTA, hebben aannemers hun prijzen het laatste met wel twintig procent verhoogd. “Door de aanhoudende economische groei is er sprake van een overspannen markt. De aannemers kunnen de vraag niet aan”, zegt woordvoerder S. van der Bijl.
De gemeenteraadsleden in Vlagtwedde moeten hun vakantie afbreken om de vergadering bij te wonen. De verwachting is dat de meerderheid het klooster te hulp schiet. Volgens Van der Bijl is het risico voor de gemeente aanvaardbaar omdat de belastingdienst de BTW op het project waarschijnlijk teruggeeft. Die meevaller zou ook ongeveer acht ton zijn.
Het klooster is het enige overgebleven middeleeuwse klooster in Nederland. De verbouwing kost bijna acht miljoen gulden. Het plan omvat een grondige restauratie van het klooster, nieuwbouw en een opknapbeurt van de omgeving van het klooster, de zogeheten enclave.