nieuws

13 sep 2001, 00:12

Forse groei biotechnologie in Groningen verwacht door DSM

DSM verwacht een forse, verdere groei van de werkgelegenheid in de biotechnologie in Groningen. Er dreigt zelfs een probleem op de arbeidsmarkt te ontstaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

DSM Biologics, een business unit van DSM Fine Chemicals, verwacht een forse groei van het aantal arbeidsplaatsen in haar vestiging in Groningen. Het bedrijf verwacht dat het aantal medewerkers van deze vestiging uitgroeit van 120 nu tot meer dan 200 in het jaar 2003. DSM Biologics in Groningen is producent van biofarmaceutica.
Een en ander werd donderdag bekend gemaakt bij de opening van een nieuw laboratorium van DSM Biologics door minister Hermans van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Het gebouw is bestemd voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van DSM Biologics in Groningen.
Het nieuwe laboratorium is het tweede pand in Groningen voor DSM Biologics, dat in 1986 werd opgericht onder de naam Bio-Intermediair en sinds 1998 onderdeel uit maakt van het chemieconcern DSM.
DSM Biologics is op contractbasis betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor farmaceutische ondernemingen. Veel grote bedrijven besteden de eerste productie van nieuwe medicijnen vaak uit aan gespecialiseerde bedrijven zoals DSM Biologics. Deze hoeven dan zelf niet te investeren in nieuwe capaciteit wanneer producten nog in de ontwikkelingsfase verkeren, en het nog onzeker is of het ooit tot commerciële productie komt. DSM Biologics, dat ook nog een productie-eenheid heeft in Montreal (Canada) verwacht een forse groei van deze activiteiten. Bovendien wil het bedrijf niet uitsluitend in opdracht werken aan het eerste stadium van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen maar ook de productie op commerciële schaal voor haar rekening gaan nemen. Volgens het bedrijf is de vraag naar biotechnologen zo groot dat het niet eenvoudig zal zijn om de verwachte personeelsuitbreiding te realiseren. Maar dankzij een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hoopt het bedrijf in de toekomst toch aan voldoende personeel te kunnen komen.
Wethouder K. Schuiling (VVD) van economische zaken toonde zich ingenomen met de opening van het laboratorium. ‘Dit bedrijf is een belangrijke schakel binnen het biomedische cluster van bedrijven en kennisinstellingen in Groningen. De uitbreiding van DSM is een enorme impuls voor de Life Sciences-sector in Groningen, die speerpunt is van het gemeentelijk beleid’.