nieuws

11 jun 2001, 00:12

‘Foliumzuur moet in cornflakes en brood’

De Groningse epidemiologe H. de Walle pleit voor het kunstmatig toevoegen van foliumzuur aan voedingsmiddelen als cornflakes en brood. Volgens de onderzoekster is het gebruik van foliumzuur de laatste jaren weliswaar toegenomen, maar niet genoeg en vooral onder hoogopgeleide vrouwen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zwangere vrouwen kunnen met het slikken van foliumzuur ernstige aangeboren afwijkingen van het zenuwstelsel en waarschijnlijk ook hartproblemen bij hun kind voorkomen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad mag foliumzuur alleen worden toegevoegd aan producten die specifiek door de doelgroep worden aangeschaft.
,,Dat is onzin’’, aldus De Walle. ,,Moet je het dan toevoegen aan augurken? Vrouwen met een kinderwens kopen helemaal geen andere producten dan ‘gewone’ vrouwen.’’ Om alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd te bereiken, moet de Nederlandse overheid volgens De Walle het voorbeeld van veel andere Europese landen en de Verenigde Staten volgen.
,,Aan ontbijtproducten als cornflakes of gewoon aan meel kan prima foliumzuur worden toegevoegd’’, aldus de onderzoekster. Ze benadrukt dat foliumzuur ook voor mannen geen kwaad kan. ,,Wat teveel is, plas je gewoon weer uit. Vrouwen die een kind verwachten, hebben ongeveer 400 microgram per dag nodig, en in normale voeding zit iets minder dan de helft.’’
Momenteel zijn vrouwen op tabletten aangewezen voor de overige microgrammen. Een uitgebreide overheidscampagne om het slikken van foliumzuur te promoten heeft volgens De Walle nauwelijks geholpen. ,,Veertig procent van de Nederlandse vrouwen slikt de tabletten, en dan vooral de hoger opgeleiden. Terwijl natuurlijk iedere vrouw evenveel kansen moet hebben op een gezond kind.’’
De onderzoekster promoveert 18 juni aan de faculteit der medische wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.