nieuws

07 feb 2001, 00:12

FNV Vakbondsbestuurder Hoekzema vrijgesproken van beschuldiging seksisme

De kantonrechter in Groningen heeft vanmorgen districtsbestuurder Reinder Hoekzema van FNV Bondgenoten vrijgesproken van beschuldigingen van seksuele intimidatie. Bovendien moet zijn werkgever FNV Bondgenoten hem een schadevergoeding betalen van 600.000 gulden. Dat meldt Radio Noord zojuist.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoekzema was in conflict geraakt met zijn werkgever, FNV Bondgenoten, die hem voor straf wilde overplaatsen omdat hij seksueel getinte uitlatingen zou hebben gedaan inde richting van de afdelingssecretaresse. Volgens Hoekzema was daar geen sprake van geweest, al had hij wel een grapje gemaakt, dat ook nog bedoeld was als zelfspot.
De kantonrechter achtte vanmorgen in zijn uitspraak niet bewezen dat Hoekzema verwerpelijke uitspraken had gedaan. De rechter vond zelfs dat FNV Bondgenoten als werkgever in de richting van Hoekzema schromelijk tekort is geschoten. ‘Er is sprake van slecht werkgeversschap’, aldus de Groningse kantonrechter.
Hoekzema liet via Radio Noord weten zeer verheugd te zijn en zich gerehabiliteerd te voelen. Hij keert niet terug bij de bond, vandaar ook dat hij blij is met de schadevergoeding. ‘Maar ik zal zeker lid blijven van de FNV tot aan mijn dood. Want het is op zichzelf wel een prachtige organisatie’, aldus Hoekzema.