nieuws

16 sep 2001, 00:12

Extra vertraging voor traumahelikopter

De traumahelikopter van het Academisch Ziekenhuis in Groningen (AZG) zal niet eerder dan december kunnen uitvliegen. Pas dan komt de vergunning rond voor het bouwen van een hangar op het dak van het AZG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat kwam donderdag naar voren bij de Raad van State, waar de bezwaarschriften tegen de komst van de traumaheli werden behandeld. Bewonersorganisatie Binnenstad Oost heeft gevraagd een reeds afgegeven milieuvergunning voor het vliegen met de heli op te schorten.
De gemeente Groningen gaf het AZG een paar maanden geleden een nieuwe milieuvergunning voor het gebruik van de helikopter, maximaal vier keer per dag. De traumaheli is volgens het ziekenhuis dringend nodig voor het vervoer van het Mobiel Medisch Team bij ongevallen in de noordelijke regio van Nederland, inclusief de Waddeneilanden.
De traumahelikopter zal van en naar het dak van het ziekenhuis vliegen, waar reeds voorzieningen aanwezig zijn. Maar om de helikopter ook op het dak te kunnen stallen, moet een hangar worden opgericht. En pas als de gemeente vergunning heeft verleend voor de bouw van de hangar, mag formeel met de helikopter worden gevlogen. Verschillende inwoners van de Oosterparkwijk en de Binnenstad Oost willen echter helemaal niet dat de traumahelikopter in gebruik wordt genomen. Volgens hen is de vergunning namelijk niet streng genoeg om geluidsoverlast te voorkomen.
Overigens is het ziekenhuis zelf ook niet helemaal tevreden met de vergunning. De gemeente heeft namelijk toestemming gegeven voor vier vluchten per dag, terwijl het AZG had gevraagd om zes. De uitspraak volgt over enkele weken.