nieuws

09 aug 2001, 00:12

Extra steun van half miljoen voor architectuur-manifestatie Blue Moon

De nu al spraakmakende manifestatie Blue Moon die 19 augustus van start gaat, kan een extra steun van bijna een half miljoen gulden tegemoet zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om precies te zijn gaat het om een bedrag van 470.500 gulden dat is toegekend door de ministeries van cultuur en buitenlandse zaken.
Blue Moon wordt gehouden van 19 augustus tot en met 21 september. Het moet een spraakmakende manifestatie worden op het raakvlak van architectuur en cultuur, passend in de Groninger traditie. De manifestatie wordt opgezet rondom het Europapark waar Groningen spectaculaire plannen voor heeft. Maar ook vijf vergeten plekken in de binnenstad moeten dankzij beroemde architecten nieuwe impulsen krijgen. Het masterplan voor Blue Moon is afkomstig van de Japanse architect Toyo Ito. Die heeft een plan gemaakt waardoor het Europapark wordt verbonden met de binnenstad. De kosten van de grote manifestatie worden geraamd op 7,5 miljoen. De gemeente Groningen neemt daarvan 4,2 miljoen voor haar rekening.
Groningen hoeft dat bedrag dus niet alleen op te hoesten en mag zich in de gunst van de ministeries verheugen, net als zeven andere internationale cultuurprojecten in Nederland. Zoals het conserveren van een schip van de VOC, het Rembrandthuis of het Nationaal Pop Instituut. Het potje waar het geld uit afkomstig is heet het HGIS cultuurbudget, een afkorting die staat voor Homogene Groep Internationale Samenwerking, dat 22 miljoen beschikbaar heeft