Nieuws

Extra coronamaatregelen in ‘zorgelijk’ Groningen

De Veiligheidsregio Groningen gaat zondag om 18.00 uur naar het risiconiveau zorgelijk. Dat gaat vanaf dat moment gepaard met extra maatregelen. De horeca moet om uiterlijk 01.00 uur de deuren sluiten en bij bijeenkomsten mogen maximaal vijftig mensen zijn. En dat geldt voor de hele provincie Groningen.


Leestijd: 3 minuten

Extra coronamaatregelen in ‘zorgelijk’ Groningen
Extra coronamaatregelen in ‘zorgelijk’ Groningen

Premier Mark Rutte maakte vrijdagmiddag bekend dat Groningen één van de acht veiligheidsregio’s is waar het risiconiveau wordt verhoogd. Net zoals in de Randstad worden de openingstijden van de horeca beperkt. Om middernacht gaan de deuren dicht en mag niemand meer naar binnen. De muziek gaat uit en een uurtje later moet iedereen vervolgens buiten zijn. Bij feesten, borrels en uitjes voor groepen mogen maximaal vijftig mensen zijn, of dat nu binnen of buiten is. Er zijn alleen uitzonderingen voor protesten, religieuze bijeenkomsten en het beoefenen van dans of theater. Evenementen die meer dan vijftig bezoekers verwachten, moeten zich bij de Veiligheidsregio melden.

Burgemeester Koen Schuiling maakte later nog wat extra maatregelen bekend in een persconferentie van de Veiligheidsregio. “De afgelopen tijd hebben we een flinke toename gezien van het aantal coronabesmettingen in de regio Groningen. Nog zorgelijker is dat het aantal ziekenhuisopnames toeneemt”, zegt Schuiling. Er is gekozen voor maatregelen in de hele provincie, omdat er veel verkeer is tussen de stad en het ommeland. "En ook in de rest van de provincie zien we het aantal besmettingen toenemen", aldus Schuiling. 

Extra communicatie en aandacht voor basisregels
Schuiling gaf aan dat er extra acties zijn gestart in de handhaving en de communicatie. Winkels en sportverenigingen zijn gevraagd om weer extra aandacht te geven aan de basisregels. In supermarkten wil Schuiling weer bloktijden voor kwetsbare groepen. In de horeca moet er weer aandacht komen voor de gezondheidscheck en het vragen van contactgegevens van bezoekers. 

Posters voor jongeren
Het zwaartepunt in de Groningse besmettingscijfers ligt bij jongeren en studenten. Er worden ook posters gemaakt voor studenten waar de basisregels duidelijk op staan. Samen met studenten is ook een campagne ontwikkeld om de internationale studenten goed te informeren. Schuiling adviseert de jongeren om het contact met kwetsbare groepen te beperken. 

Sociale en psychische klachten
“We staan ook in nauw contact met de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de MBO-instellingen”, aldus Schuiling. “En we hebben ook alle begrip dat men aandacht voor de sociale en soms psychische klachten die komen door het gebrek aan contact. Maar ik hoop ook dat er begrip is voor het feit dat kwetsbare mensen wachten op maatregelen. Dat is een kwetsbare balans waar we een evenwicht in moeten zien te vinden."

Extra aandacht voor huisfeesten
Handhavers en de politie blijven gerichte controles uitoefenen op plekken waar mensen samenkomen. “En er is extra aandacht voor huisfeesten, zeker in Groningen”, aldus Schuiling. 

Bij klachten: blijf thuis en laat je testen
Schuiling: “Dus samengevat: vermijd drukte, vermijd overbodig contact, ga niet met z’n tweeën winkelen en organiseer geen feestjes als het niet nodig is. Werk thuis als het kan en hou 1,5 meter afstand. Blijf je handen wassen en neem alle hygiënemaatregelen in acht. Bij klachten blijf je thuis en laat je testen."

"We staan op een cruciaal moment"
“De overheid kan dit niet alleen”, sluit Schuiling af. “We kunnen niet achter elke deur handhaven. Ik doe nogmaals een dringend beroep: we moeten de basisregels in acht nemen en die naleven. We moeten deze trend samen keren. We staan op een cruciaal moment, maar door samen te werken, kunnen we het wel.”

Vooral besmettingen in thuissituatie
GGD-directeur Jos Rietveld liet weten dat het aantal positieve testen in de provincie Groningen nu over de 1600 is gegaan. "In juni zaten we nog op 300. Zeker sinds september is de toename enorm geweest", zegt hij. Rietveld laat weten dat de helft van de besmettingen in de thuissituatie plaatsvindt, vaak ook in studentenhuizen. In 35 procent van de gevallen vindt de besmetting plaats in de horeca of bij samenkomsten of sociale aangelegenheden. 

Volgende week meer testcapaciteit
In de provincie Groningen kunnen nu dagelijks zo'n 800 tot 900 testen worden gedaan. Volgende week gaat de testcapaciteit omhoog naar 1200 testen per dag. "Dat ligt vooral aan de capaciteit van de labs. Een deel van onze tests gaat zelfs nu al naar Duitsland", aldus Rietveld. 

Volgens de cijfers van de GGD kwamen er afgelopen etmaal 86 nieuwe besmettingen bij in de provincie Groningen. Volgende week wordt er in Farmsum een vierde testlocatie geopend.