nieuws

22 feb 2001, 00:12

Evert Hassink: “Uniformiteit is dodelijk voor een stad”

De telefoon van het actiecomité Geen Gat in de Grote Markt stond donderdag roodgloeiend. Verschillende stadjers brachten telefonisch hun felicitaties over aan het comité. “We werden zelfs gebeld door iemand uit de provincie die ons feliciteerde met de overwinning,” zegt Evert Hassink (29), voorzitter van het comité. Hassink geniet nog even na. En daar heeft hij alle reden toe: de uitslag van het referendum pakte uit in zijn voordeel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woensdag 21 februari was een spannende dag voor Hassink en alle andere leden van het comité. De middag brachten ze gezamenlijk door, met de radio en de televisie afgestemd op Noord. Hoewel de opiniepeilingen de uitslag al een beetje hadden verklapt, was de spanning er niet minder om.
onbeschrijflijk gevoel

“Ik had er al wel een beetje rekening mee gehouden dat de plannen niet door zouden gaan,” zegt Hassink, “maar ik durfde er niet vanuit te gaan.” De echte ontlading kwam pas met de uitslag van het referendum. “Het is niet te beschrijven wat er dan door je heen gaat. Ik voelde voornamelijk een enorme blijdschap.”
De overwinning van woensdagavond was voor de actievoerders een feestje waard. Zonder champagne weliswaar, maar dat maakte de sfeer er niet minder om. Naast een feestje betekent de triomf ook onherroepelijk de ontbinding van het comité. De dag na de uitslag beginnen de actievoerders al met het opruimen van het pand. “Het comité houdt op te bestaan,” zegt Hassink, “zaterdag zijn we hier weg.”
Hassink heeft zich dan drieënhalf jaar lang ingezet voor het comité. In het begin was het voldoende om één keer per maand een bijeenkomst te beleggen. “Dan dronken we gezellig een kopje koffie en praatten we wat,” vertelt hij. De laatste paar maanden was hij vier dagen per week in touw voor Geen Gat. “ Met name de afgelopen weken ben ik erg druk geweest,” zegt de actievoerder, “ik moest één dag in de week vrij nemen, had tijd tekort.” Vanaf komende week gaat Hassink weer drie dagen in de week aan het werk bij de milieufederatie Flevoland.
met Smink om tafel

Nu het ‘normale’ leven weer begint, komen zijn inspanningen voor de Groninger binnenstad op een lager pitje te staan. “Natuurlijk blijf ik heel erg betrokken bij wat er allemaal gebeurt,” zegt Hassink, “maar het wordt wel een stuk minder intensief.” Wel is hij bereid om op het voorstel van Smink in te gaan. Vlak na de uitslag gaf de wethouder te kennen met de tegenstanders om de tafel te willen gaan zitten. Hassink lijkt het een goed idee om gezamenlijk naar een werkbaar plan te zoeken. “Maar die aangelegenheid is voor mij dan geheel privé,” zegt hij, “ ik ben daar dan aanwezig als persoon met een mening en niet meer als actievoerder.”
Smink, die in het heetst van de strijd nog de directe tegenstander van Hassink was, krijgt nu zijn respect. Volgens de actievoerder heeft hij zich woensdag kranig gehouden. “Ik heb daarom wel bewondering voor hem.”
inschattingsfout

Desondanks heeft de vete z’n sporen nagelaten. Het stoort Hassink dat wethouder Smink tot op het laatste moment heeft volgehouden dat er zonder parkeergarage geen nieuwe Noordzijde denkbaar was. “ Dat neem ik hem erg kwalijk. Hij heeft een grote inschattingsfout gemaakt.”
Burgemeester Wallage heeft zich in de ogen van Hassink woensdagavond goed gehouden. “Het moet een zware dag voor hem zijn geweest.” De nederlaag van woensdag is naar mening van Hassink de eerste grote Groningse politieke tegenvaller van Wallage. De felicitaties van zijn kant werden dan ook zeer gewaardeerd door de actievoerder.
nagenieten

Het plan dat Wallage deze tegenslag opleverde is definitief van de baan. Wel liet hij woensdagavond weten dat het gemeentebestuur hard aan de slag gaat om investeerders opnieuw te interesseren voor de noordwand. De kans dat de eigenaren zelf met een pot verf in de weer gaan lijkt daarmee verkleind. Volgens Hassink was dat echter helemaal niet zo erg geweest. “Uniformiteit voor een stad is dodelijk voor het centrum van een stad,” zegt hij. Bovendien vindt hij het gedeelte van de noordwand tussen de V&D en de Boteringestraat ‘niet eens zo heel lelijk.’
Maar voorlopig hoeft Hassink daar zich niet druk om maken. “Ik ga eerst lekker nagenieten. En daarbij denk ik vast nog vaak met plezier aan de afgelopen periode terug.”

Marieke Julia Bos