nieuws

08 jan 2001, 00:12

Eurosonic en Noorderslag geven momentopname eigentijdse pop

Groningen werd dit weekend gedomineerd door de door duizenden muziekliefhebbers bezochte festivals Eurosonic en Noorderslag. Vrijdag waren bij Eurosonic zeventig Europese acts te zien op twintig podia. Nederlandse popbands als het Friese hitduo Twarres, Dyzack en Green Lizard speelden zaterdag bij Noorderslag tot diep in de nacht in de zalen van De Oosterpoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De organisatie is tevreden. ,,Bij Eurosonic zijn meer bezoekers geweest omdat we meer podia hadden dan voorgaande jaren’’, aldus festivalwoordvoerder Duncan Eilander. ,,Hierdoor ontstonden wel langere rijen dan gewoonlijk, omdat mensen zich tijdens het festival vaker tussen de podia verplaatsten. Maar er is voor de veiligheid op toegezien dat ondanks de drukte toch bijvoorbeeld voldoende bewegingsruimte overbleef’’.
Het duo Arling & Cameron ontving zaterdagavond de Popprijs 2000. Zij brengen een mix van onder meer pop, disco, jazz en easylistening. Aan de Popprijs, een initiatief van de BV Pop, is een bedrag van 20.000 gulden verbonden. De winnaars ontvingen tevens een beeldje van Theo Mackaay. De jury vindt het duo origineel, visueel en fris. ,,Beluistering van de plaat brengt door de stijlcitaten een feest van herkenning teweeg, terwijl door de eigen vondsten een muzikale verrassingstocht ontstaat'', aldus het juryrapport. Vorig jaar vielen ze op met hun CD 'Music for imaginary films'. De band is succesvol in Japan en de Verenigde Staten. Arling & Cameron zullen ondanks hun prijs niet op grote schaal toeren. ,,We zullen in de komende tijd op een aantal festivals te zien zijn, maar we ambiëren niet drie of vier keer per week te spelen'', vertelt Arling. ,,We gaan vooral door met het scheppen van onze muziek in de studio.’’
Anton Corbijn ontving als eerste fotograaf vrijdag de Pop Pers Prijs 2000. Deze oeuvreprijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut (NPI) ter stimulering van de Nederlandse popmuziek. Corbijn kreeg prijs uitgereikt tijdens het Noorderslag Seminar voorafgaande aan Noorderslag. Dit is een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen uit de muziekbranche en media. Corbijn won omdat hij volgens de jury al meer dan 25 jaar bepalend is voor de manier waarop popfans en popartiesten de popcultuur beleven; ,,Hij zet de traditie van de Hollandse meesters voort en is even beroemd als die schilders'', zo staat in het juryrapport. Corbijn kreeg ook het nieuwe Buma Journalisten Stipendium. Het geld, 10.000 gulden, mag hij besteden aan een popjournalistiek project. De fotograaf is tevens gevraagd een gastcollege te geven aan de Universiteit van Amsterdam.