nieuws

06 aug 2001, 00:12

Europese miljoenen voor versterking Noord-Nederland

Nederland ontvangt van de Europese Unie ruim 750 miljoen gulden (342 miljoen euro) voor de versterking van de noordelijke provincies. De subsidie, die loopt van 2000 tot 2006, is bedoeld voor versterking van de marktsector en technologie, de arbeidsmarkt en de steden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Europese Commissie heeft vrijdag bekendgemaakt dat ze haar goedkeuring verleent. Voor het ontwikkelingsprogramma is 2,64 miljard gulden uitgetrokken. Daarvan komt ruim 1,1 miljard gulden uit de zak van de Nederlandse overheid. het bedrijfsleven betaalt de rest.
Nederland heeft meerdere aanvragen ingediend voor de ontwikkeling van achterstandsgebieden met behulp van Brussels geld. Het plan voor de noordelijke provincies is het omvangrijkste. Eerder dit jaar keurde de commissie (het dagelijks bestuur van de EU) al programma's goed voor de grote steden, waar de EU-bijdrage 440 miljoen gulden bedraagt. Programma's voor het oosten en voor de zuidelijke provincies, waar het verlanglijstje 616 miljoen gulden groot is, wachten nog op goedkeuring.
Het Brusselse geld komt uit het potje 'Structuurfondsen', bedoeld voor de opwaardering van arme gebieden in de Europese Unie. Nederland ontvangt als rijke lidstaat relatief weinig: slechts 2,6 miljard euro van de 182 miljard euro die er voor de periode 2000 - 2006 te verdelen is.