nieuws

17 sep 2000, 00:12

Estland in boek en kaart in universiteitsbibliotheek

Vanaf vrijdag 15 september wordt in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling Estland in boek en kaart geopend. Deze tentoonstelling geeft een boeiend beeld van de roerige geschiedenis van dit Baltische land.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het land was vaak speelbal van de grote mogendheden, aldus de UB. Estland viert van april 2000 tot april 2001 een boekenjaar, omdat het eerste boek met Estische teksten in 1525 verscheen. Ter gelegenheid van het 475 jarige jubileum daarvan houdt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland een expositie, die via de ambassades door verschillende Europese landen trekt. ‘Aangezien Groningen de enige plaats in de Benelux is waar Finoegristiek word gedoceerd, wordt deze tentoonstelling hier gehouden’, aldus de UB.
De kern van de expositie bestaat uit circa veertig kaarten van Estland, Lijfland en Scandinavië en omvat de periode 1573-1785. Het roerige verleden maakte het de kaartenmakers niet makkelijk de feiten actueel op een rijtje te houden.
De kaarten zijn te zien op de derde verdieping van de UB. Naast de reizende tentoonstelling zijn er ook boeken van de UB zelf te zien.