nieuws

27 feb 2013, 10:10

Bom op vliegveld Eelde ontploft

Aan het einde van de ochtend is op Groningen Airport Eelde de bom die dinsdagochtend werd gevonden tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde op het terrein van de luchthaven. Het ging om een Duitse vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat het vliegverkeer later vandaag kan worden hervat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bom moet op het vliegveld tot onploffing worden gebracht omdat het onmogelijk bleek het explosief te verplaatsen. Groningen Airport Eelde was dinsdag de hele dag gesloten. De bom kwam tevoorschijn bij graafwerkzaamheden. Veel bedrijven en enkele woningen in een straal van 500 meter rondom de luchthaven zijn ontruimd, omdat het explosief bovengronds lag, tussen de start- en landingsbaan en de vertrekhal. Ook was de doorgaande weg langs de luchthaven afgesloten voor het verkeer.

De bom lag op een plek waar wordt gewerkt aan de baanverlenging van 1900 naar 2500 meter, bedoeld om vluchten naar verder gelegen bestemmingen mogelijk te maken. Het graafwerk werd na de vondst direct gestaakt.

Vliegveld Eelde, zoals de luchthaven vroeger heette en in de volksmond nog steeds wordt genoemd, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als zogeheten Einsatzhafen gebruikt, een vliegveld ter ondersteuning. Het heeft in de oorlogsjaren geen rol van betekenis gespeeld. Wel zijn er enkele ongelukken geweest met Duitse vliegtuigen.