nieuws

09 apr 2001, 00:12

Eénvijfde van Groningse buschauffeurs zit ziek thuis

Het Noordelijk openbaar vervoerbedrijf Arriva kampt in de stad Groningen met een ongekend hoog ziekteverzuim. Bij de stadsdienst in Groningen zat in februari van dit jaar 18.3% van de buschauffeurs ziek thuis. Het gemiddelde percentage in de overige rayons van Arriva ligt op 12%, terwijl in het Nederlandse bedrijfsleven 6 procent gewoon is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens C. Alma, woordvoerder van Arriva, is de hoge leeftijd van de buschauffeurs één van de belangrijkste oorzaken van het hoge ziekteverzuim. “We hebben veel vijftigplussers in dienst,” vertelt Alma, “en die hebben vaker fysieke klachten.” Ook de toegenomen verkeersdrukte is van invloed op het hoge ziekteverzuim. “Omdat het steeds drukker wordt in de grote steden, levert dat extra stress op,” legt Alma uit. Bovendien hebben veel buschauffeurs last van nek- en rugklachten, waardoor zij voor langere tijd aan huis gekluisterd zijn.
De directie van het vervoersbedrijf geeft de hoogste prioriteit aan het terugdringen van het hoge percentage zieke werknemers. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend, aldus Alma.