nieuws

15 feb 2001, 00:12

Engelstalig onderwijs populair bij noordelijke gymnasiast

Steeds meer vwo-scholieren willen een deel van hun onderwijs in het Engels volgen, signaleren gymnasia in het land. Meertalige lesprogramma's worden daarom snel populairder op deze onderwijsinstellingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gymnasiasten kunnen internationaal erkende diploma's halen en worden beter voorbereid op het studeren aan Europese universiteiten. Met ingang van het nieuwe schooljaar start ook het Maartens College in Haren met een tweetalige vwo-opleiding. "Het zijn niet slechts de internationaal ingestelde jongeren die zich graag meertalig ontwikkelen", weet Carola Romein, lid van de werkgroep die het Harense Engels-Nederlandse lesprogramma opzet
"Het zijn leergierige en apeslimme mensen, met vooral veel lol in taal", zegt ze. De leerlingen worden uit de instroom brugklassers geselecteerd. Ze moeten vwo-niveau aankunnen en bereid zijn extra tijd in de studie te investeren. Uit recent onderzoek blijkt dat leerlingen van meertalige scholen gemiddeld bijna anderhalve punt hoger scoren bij het eindexamen Engels en bij andere vakken, ondanks de vreemde taal waarin bijvoorbeeld wiskunde gegeven wordt, niet minder.
Niet iedereen is onverdeeld enthousiast over tweetalig onderwijs. De Onderwijsinspectie bijvoorbeeld stelt dat niet iedereen tweetalig onderwijs kan volgen, omdat de studiekosten veel hoger zijn. De kosten, die ontstaan door bijvoorbeeld duurdere leermiddelen, lopen volgens de inspectie op tot duizend gulden extra per leerling per schooljaar.