nieuws

05 mrt 2001, 00:12

‘Eigen’ Elektra maakt theater tastbaar voor Groninger jeugd

Groningen is zaterdag het toneel van twee speciale premières. In de Stadsschouwburg speelt een acteurscollectief van het Noord Nederlands Toneel (NNT) de ‘volwassen’ versie van Koos Terpstra’s ‘Mijn Elektra’. De Machinefabriek, het vaste thuishonk van het noordelijke toneelgezelschap, biedt tegelijkertijd podium aan een montageproductie waarin jongeren een eigen interpretatie geven van de thema’s die het verhaal van ‘Mijn Elektra’ aansnijdt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De mythe van Elektra biedt een vertelling vol wrok, vertwijfeling, wanhoop en verstoorde relaties.
Uit woede over de offering van hun dochter Iphigneia om de goden gunstig te stemmen tijdens de zeevaart naar de belegerde stad Troje, vermoordt koningin Klytaemnestra van Argos haar man Agamemnon. Om troonopvolger Orestes te redden van de toorn van haar moeder, smokkelt de andere dochter, Elektra, haar babybroertje het huis uit en geeft hem mee aan een opvoeder. Twintig jaar later keert Orestes terug om zijn vader te wreken en komt in gewetenswroeging over de moedermoord die hij moet begaan.
Onder leiding van vijf jonge regisseurs-in-opleiding van de Amsterdamse Toneelacademie werken zestig middelbare scholieren de komende week in het NNT-theater aan een avondvullende productie waarin ze hun eigen interpretatie geven van de thema’s die in ‘Mijn Elektra’ worden aangesneden. ‘Het stuk barst van de vraagstukken waar jongeren ook mee worstelen’, stelt educatief medewerkster Ria Rottier van het NNT. ‘De relatie tussen kinderen en ouders, de twijfel over grote beslissingen, het verwoorden van onbestemde gevoelens.’
De jongeren verzorgen alle aspecten die bij het maken van het stuk komen kijken zelf: van het schrijven van de teksten tot het acteren, van het uitzoeken van de kostuums tot het instellen van het licht. ‘Het theater is de hele week hun tweede huis’, betoogt Rottier. Met het project, dat ‘Mijn Elektra Dichterbij’ is genoemd, probeert het NNT het theater voor de leerlingen ‘tastbaarder’ te maken. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het noordelijke gezelschap zo’n grootschalig scholierenstuk organiseert. En met succes: ‘De vorige twee jaar kwamen de leerlingen vrijwel allemaal met grote regelmaat terug naar het theater om andere stukken te zien.’
‘Mijn Elektra Dichterbij’ wordt zaterdag 10 en zondag 11 maart om 15.00 en 20.00 uur gespeeld in De Machinefabriek in Groningen. ‘Mijn Elektra’ speelt donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart om 20.15 uur in de Groninger Stadsschouwburg en gaat vervolgens vier maanden op tournee. Voor meer informatie: www.nnt.nl.