nieuws

11 sep 2001, 00:12

Eerste ‘superzusters’ voor hulp huisartsen studeren af in Groningen

Aan de Hanzehogeschool in Groningen studeren deze week de eerste ‘superzusters’ af die straks huisartsen gaan helpen in hun drukbezette praktijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op vrijdag 14 september 2001 krijgen de eerste Verpleegkundigen in de Huisartsenpraktijk hun diploma. Zij hebben een eenjarige post-hbo opleiding gevolgd tot praktijkondersteuner, een nieuwe functie in de huisartsenzorg. De opleiding wordt gegeven door Hanze Service, de zakelijke dienstverlener van de Hanzehogeschool Groningen.
De eerste post-hbo opleiding 'Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk' is in september 2000 bij Hanze Service gestart. De 24 deelnemers zijn verpleegkundigen uit het hele land. Het diploma geeft hen de mogelijkheid een nieuwe functie te bekleden in de eerstelijns gezondheidszorgvoorziening. Zij kunnen zelfstandig een spreekuur verzorgen voor specifieke patiënten, zoals mensen met astma en diabetes. De uitvoering gaat volgens standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Zorgverzekeraars zijn bereid om projecten te financieren.
In samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging is door de Hanzehogeschool en een aantal andere hogescholen het werkdocument Competenties & Eindtermen ontwikkeld. De opleiding Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk leidt op volgens dit werkdocument. In de opleiding is veel aandacht voor voorlichting en educatie, praktijkvoering en samenwerking met de huisarts, praktijkassistenten en thuiszorginstelling.
Vanwege het succes van de opleiding en de vraag naar praktijkondersteuners wordt dit concept door andere hogescholen overgenomen. De opleiding wordt in het studiejaar 2001-2002 ook aangeboden door hogescholen in Breda en Leiden/Den Haag. Bij Hanze Service starten deze maand 34 nieuwe verpleegkundigen met de opleiding Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk.