Nieuws

Eerste Groninger Basketball Week bezocht door vijfduizend mensen

Zo’n duizend mensen hebben de finalewedstrijd bekeken van de eerste Groninger Basketball Week. Deze werd gewonnen door BC Siauliai. GasTerra was niet in de finale terecht gekomen en werd vierde. Het evenement trok over alle dagen samen in totaal vijfduizend bezoekers.

Leestijd: 2 minuten

BC Siauliai heeft de eerste editie van de Groninger Basketball Week gewonnen. In een zinderende finale versloeg de ploeg uit Litouwen voor 1000 toeschouwers het nationale team van Egypte met 73-70. Al Riyadi won de troostfinale van het thuis spelende GasTerra Flames met 89-77.

Tijdens de finale had Egypte in de eerste helft het iets betere van het spel. De nationale ploeg speelde echt als team, ook verdedigend, en wist het de Litouwers daardoor erg lastig te maken. Tegen de rust kwam Siauliai een paar maal goed door, waardoor de ruststand 34-37 in Litouws voordeel was. Het echte verhaal van de wedstrijd begon pas toen er nog anderhalve minuut te spelen was. Bij 67-67 scoorde Kieza voor 67-69 met nog 1 minuut te gaan. Vrije worpen van El Ghannam brachten Egypte terug op gelijke hoogte.

Daarna wa s het Kuzminskas die met een fraai hoekschot de score 2 punten omhoog tilde. Met nog maar enkele seconden werd er een fout gemaakt op Elsabagh, die zijn tweede vrije worp expres mistte. De rebound was voor El Ghannam, die zijn eerste raak schoot. De tweede rake zou de verlenging brengen, maar hij mistte. Weer was het Kuzminskas die de rebound pakte en Lyutich nog eenmaal liet scoren: 70-73 en de toernooiwinst voor de Litouwse ploeg.

Al Riyadi liet er in de kleine finale geen gras over groeien. Bij rust stonden de Libanezen voor met 46-37. De tweede helft werd het verschil tussen beide teams nooit echt onoverbrugbaar. De buitenlanders in Libanese dienst waren echter niet te stoppen. Man of the Match Rashad Anderson scoorde 29 punten, pakte 5 rebounds en gaf en passant ook nog 6 assists. Ook Loren Woods, ex-NBA, Zalgiris Kaunas en Efes Pilsen, gaf zijn visitekaartje weer af met 24 punten en 12 rebounds.

GasTerra Flames weigerde lange tijd zich gewonnen te geven, maar het was duidelijk dat een verrassing er niet echt in zat. In de laatste minuten liep het verschil dan toch nog wat op. Eindstand 89-77. Daarmee is Al Riyadi op de derde plaats geëindigd en GasTerra Flames op een verdienstelijke vierde plaats.