nieuws

02 apr 2002, 00:12

Eerste editie Dagblad van het Noorden gedrukt

Bij uitgeversconcern Hazewinkel Pers BV in Groningen zijn de eerste exemplaren van het Dagblad van het Noorden gedrukt. De krant komt voort uit een fusie tussen de Drentse Courant, het Groninger Dagblad en het Nieuwsblad van het Noorden. Het is een van de vele fusiekranten die de afgelopen jaren in het land ontstonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rond middernacht begon de ceremoniële druk van de eerste kranten. De allereerste exemplaren zijn door directie en hoofdredactie symbolisch overhandigd aan de burgemeesters van alle gemeenten in Groningen en Drenthe. De opening van het historische nummer 1, jaargang 1 is ‘Drenten voelen zich veilig’.
Hoofdredacteur Geert-Jan Laan, tot en met zaterdag van het Nieuwsblad en nu een van de twee hoofdredacteuren van het Dagblad, kijkt weliswaar ‘met weemoed’ terug op zijn oude krant, maar is blij met de komt van de nieuwe. ,,Met een vooruitziende blik zijn me meer dan een jaar geleden met de voorbereiding van deze fusie begonnen. Gezien de ontwikkelingen in de krantenwereld is dat verstandig gebleken.’’* De nieuwe krant verschijnt vanaf dinsdagochtend in een oplage van 170.000, verspreid over verschillende regionale edities. Daarmee is de nieuweling in een keer een van de grootste regionale kranten. Op verschillende redacties in de provincies Groningen en Drenthe werken in totaal 190 redacteuren. De directie en hoofdredactie beloven hun lezers zevenduizend redactiepagina’s per jaar, zevenhonderd meer dan nu het geval is.
Het Nieuwsblad van het Noorden bestond sinds 1888. Het Groninger Dagblad ontstond in 1992 uit een eerdere fusie, tussen De Winschoter Courant en De Noord-Ooster. De huidige hoofdredacteur van die krant, Jan Bonjer, vormt samen met Laan de nieuwe hoofdredactie. Samen moeten zij vooral in Drenthe een nieuwe lezersgroep zien te vinden, om de vergrijzing onder het lezersbestand te keren.