nieuws

20 okt 2001, 00:12 door Hans de Preter

‘Een vrouw! Een vrouw! 50.000 gulden voor een vrouw!’, aldus RUG

Dames opgelet! De faculteit PPSW is driftig op zoek naar vrouwelijke medewerkers en is bereid daar 50.000 gulden per vrouw voor neer te tellen, zo meldt vandaag de Universiteitskrant, UK.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de UK is het bar en boos wat betreft de aanstelling van vrouwelijk wetenschappelijk personeel bij de sociale faculteit. Met de emancipatie onder de studenten gaat het op zichzelf wel meer dan voortreffelijk: daar is driekwart van de studenten vrouw. Maar bij het wetenschappelijk personeel is het aantal vrouwen sterk in de minderheid: daar zijn het de heren die met 75 procent fors in de meerderheid zijn. ‘Dat moet nu maar eens afgelopen zijn’, zo vindt men bij de RUG. Daarom stelt het faculteitsbestuur een premie van 50.000 gulden beschikbaar voor de eenheid die er in slaagt om een vrouw aan te stellen op een structurele functie. De premie bestaat dan uit de helft van de personeelskosten in het eerste jaar, tot een maximum van 50.000 gulden, zo meldt verslaggeefster Christien Boomsma.
Overigens is er wel een lichtpuntje. Voor de allerhoogste functies begint nu ook bij de sociale faculteit wat meer belangstelling te komen door vrouwen. Professor, dat willen de vrouwen kennelijk nog wel worden. Decaan Jules Pesschar laat althans weten dat er deze week twee vrouwelijke hoogleraren zijn aangesteld.