nieuws

21 dec 2000, 00:12

Eemshaven en Delfzijl: grootste overslag uit geschiedenis

De twee Groningse zeehavens, de haven van Delfzijl en de Eemshaven, verladen dit jaar meer goederen dan ooit tevoren. Tot nu toe is er dit jaar zes miljoen ton verladen. Dat waren in 1999 nog 5,2 miljoen ton. De Groningse gedeputerde voor economische zaken J. Boertjens gaf daar vanmorgen bij de zouthaven van Akzo Nobel een feestelijk tintje aan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Groningen Seaports ā€“ het havenschap voor de twee zeehavens ā€“ is er vooral sprake van groei in het vervoer van bouwmaterialen, mineralen en chemische producten. De haven van Delfzijl en de Eemshaven dragen in gelijke mate bij aan de toename van de overslag van lading.
Volgens een woordvoerder van Groningen Seaports is de groei in overslag weliswaar een landelijk verschijnsel maar is de groei in beide havens sterker dan gemiddeld. De groei van overslag in de Groningse havens bedraagt ruim 15 procent, terwijl de overslag bij de Nederlandse havens gemiddeld tien procent bedraaat. Volgens Groningen Seaports is de groei ook te danken aan een nieuw tarievenstelsel, waarbij de havengelden niet meer over het tonnage van het schip worden berekend, maar uitsluitend over de werkelijk verladen lading. Ook de aanleg van een nieuwe kade inde Eemshaven werpt zā€™n vruchten af, aldus Groningen Seaports.