nieuws

04 sep 2001, 00:12

Eelde verwacht jaarlijks 20.000 passagiers voor nieuwe luchtdienst op Schiphol

Het zit er op: de eerste dag voor de nieuwe lijndienst Groningen Airport Eelde – Schiphol is achter de rug.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen Airport Eelde heeft na een onderbreking van enkele jaren weer een lijndienst met Schiphol. Maandag vertrok een eerste vlucht van het bedrijf Trans Travel Airlines, een Nederlandse luchtvaartmaatschappij die regionale lijndiensten onderhoudt. Dagelijks zal er vier maal op Amsterdam worden gevlogen met toestellen geschikt voor negentien passagiers. Binnenkort volgt een uitbreiding tot vijf vluchten. Voor 95 euro reist de ondernemer voortaan in 25 minuten naar de Randstad en wint daarmee twee uur reistijd.
In het verleden bestonden er reeds lijndiensten tussen Groningen en Schiphol, maar deze bleken meestal op den duur niet winstgevend. Zo stopte KLM er in 1998 mee, mede omdat ze de landingsmogelijkheden op Schiphol wilde gebruiken voor meer rendabele routes. Eelde Airport verwacht ditmaal dat er wel een markt voor de vluchten is, mede door de huidige groei van het luchtvaartverkeer en de komst van IT-ondernemingen als het Amerikaanse Tycom naar het Noorden. Voor deze week staan 120 plaatsen geboekt
Jaarlijks worden twintigduizend passagiers verwacht door de directie van de luchthaven. De provincie en gemeente Groningen hechten grote waarde aan de dienst, omdat er vanwege de komst van een supersnelle glasvezelkabel vanuit de Verenigde Staten naar Groningen behoefte zou zijn aan een snelle luchtverbinding met Amsterdam. De bedrijfsvoering is ten minste drie jaar gegarandeerd door een garantiefonds van het noordelijke bedrijfsleven.