nieuws

14 aug 2001, 00:12

Edgar Davids schakelt Groningse hoogleraar toxicologie in

De advocaat van de van nandrolon-gebruik beschuldigde in Italië voetballende Edgar Davids heeft de hulp ingeroepen van de Groningse hoogleraar toxicologie en bio-analyse dr. R. de Zeeuw. Onderzoek van deze forensisch toxicoloog hoogleraar droeg er eerder al toe bij dat de UEFA de straf van voetballer De Boer verminderde omdat volgens De Zeeuw niet kon worden aangetoond dat er sporen van nandrolon in de urine van De Boer aanwezig waren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tegen Edgar Davids, die voorlopig is geschorst, is inmiddels een straf geëist van een schorsing van acht maanden en een boete van tweehonderdduizend gulden. Ook zou er na afloop van de schorsing nog zes maanden dopingcontrole bij de speler gehouden moeten worden. Voordat de Italiaanse voetbalbond een definitieve uitspraak doet krijgt de verdediging nog de gelegenheid met tegen-argumenten te komen. In verband daarmee heeft de advocaat van Davids contact opgenomen met de aan de Groningse hoogleraar.
Volgens De Zeeuw is het niet de bedoeling dat hij de urinemonsters van Davids zelf nog eens gaat onderzoeken, maar wel richt hij zich op de rapportage van het onderzoek, zoals dat bij de aanklacht in Italië is gebruikt. De Zeeuw wacht nu op vertaling van de Italiaanse stukken en hoopt, wanneer deze binnen zijn, dan binnen enkele dagen met een oordeel te kunnen komen. Overigens benadrukt De Zeeuw dat hij onafhankelijk forensisch toxicoloog is. Mocht hij op grond van zijn bevindingen tot een oordeel komen dat negatief uitpakt voor Davids, dan zal hij dat ook melden.