nieuws

19 jul 2001, 00:12

Duits vervoersbedrijf wil lijn Groningen-Oldenburg gaan exploiteren

De Nordwestbahn, een nieuw spoorwegbedrijf uit het Duitse Osnabrück, wil de treindienst tussen Groningen en Oldenburg gaan exploiteren. Het bedrijf heeft een bod gedaan aan de deelstaat Nedersaksen die het Duitse deel van de lijn in beheer heeft. Voor het Nederlandse traject tussen Nieuweschans en Groningen zou Nordwestbahn gaan samenwerken met vervoersorganisatie NoordNed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft directeur M. Meyer dinsdag bevestigd. Begin 2002 zouden er weer treinen moeten rijden op het traject. Nordwestbahn mikt in eerste instantie op zeven ritten en 250 reizigers per dag.
Het bericht is in Duitsland positief ontvangen: de Nordwestbahn heeft op andere trajecten van zich doen spreken. Tussen Oldenburg en Osnabrück, een andere lijn die de vervoerder exploiteert, is het aantal passagiers binnen een jaar bijna verdubbeld. Het bedrijf schrijft het succes toe aan de moderne, comfortabele treinen en de perfecte reistijden. Nordwestbahn exploiteert ook de treinverbindingen met Wilhelmshaven, Bremerhaven en Esens.
Het vervoer op het traject Nieuweschans-Groningen wordt momenteel door het Nederlandse NoordNed verzorgd. Plaatsvervangend directeur G. van der Bij bevestigt dat er contact met Nordwestbahn is geweest over de exploitatie van het baanvak. In augustus gaan de twee bedrijven verder praten over de concrete invulling van de afspraken.
Nordwestbahn is een jong bedrijf met 120 medewerkers en 30 eigen treinstellen. Het bedrijf kan gezien worden als het Nederlandse equivalent van NoordNed.