nieuws

14 mei 2001, 00:12

Drie jaar en tbs voor hulp bij zelfmoord

De rechtbank in Groningen heeft de 29-jarige J.M. (Martens) uit Winschoten veroordeeld tot 3 jaar en tbs omdat hij opzettelijk een ander bij zelfmoord behulpzaam was. M. heeft bekend dat hij op 16 januari vorig jaar een 25-jarige medepatiënt van het psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in Wagenborgen heeft geholpen zich op te hangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er was twaalf jaar en tbs geëist. M. verklaarde aanvankelijk dat hij op verzoek van de overledene een strop had gemaakt en de stoel had weggeschopt. Later zei hij dat zijn kameraad de stoel zelf had weggetrapt terwijl hij buiten het vertrek de dood van de man afwachtte.
Het Openbaar Minsterie heeft M. het delict in verschillende versies ten laste gelegd, variërend van moord tot hulp bij zelfdoding. Hoewel het volgens justitie feitelijk om hulp bij zelfdoding gaat, is er juridisch in alle varianten sprake van medeplegen van moord omdat de hulp aan een krankzinnige is verleend. De rechtbank achtte dit niet bewezen.
M.'s betrokkenheid kwam pas eind oktober aan het licht nadat hij in Winschoten was aangehouden na een overval op een winkel. Hij vertelde de politie toen uit zichzelf over zijn betrokkenheid bij de zelfmoord.
Tegen de rechtbank zei hij dat hij zijn rol aanvankelijk zwaarder had aangezet omdat hij niets liever dan een tbs opgelegd wilde krijgen. M. is al jaren 'draaideurpatiënt' en voelt zich alleen veilig als hij opgesloten zit.