nieuws

17 apr 2001, 00:12

Drentse politiestep loopt als een trein

De politie Drenthe is de afgelopen week overspoeld met positieve reacties over de invoering van een elektrische step als surveillancevoertuig. Andere korpsen, ziekenhuizen en bejaarden hebben al geïnformeerd naar de mogelijkheden om ook een hypermoderne autoped in hun bezit te krijgen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Drentse korps zocht naar een handig vervoersmiddel om zich tegenover criminelen duidelijk te kunnen profileren. ,,Vooral op parkeerterreinen bij winkelcentra hadden we last van opvallend veel autoinbraken’’, vertelt woordvoerder M. Panman. ,,Met een step ben je voor zowel publiek als eventuele criminelen duidelijk zichtbaar aanwezig.’’
Het Drentse is het eerste politiekorps in Nederland, en waarschijnlijk zelfs ter wereld, dat de step als gerechtelijk vervoersmiddel gebruikt. De stroom aan reacties die de introductie van het nieuwe surveillancevoertuig teweeg heeft gebracht, is overdonderend. ,,Een collega uit Amsterdam wilde binnenkort langskomen om kennis te maken met de revolutionaire vinding, zoals hij het noemde’’, lacht Panman. Ook andere instanties tonen zich uitermate geïnteresseerd in de politiestep. ,,Een ziekenhuis informeerde al of ze ook bruikbaar zouden zijn voor het verplegend personeel, om snel en geruisloos door de gangen van het gebouw te kunnen manoeuvreren.’’
Assen is na Amsterdam en Dordrecht het derde districtskorps dat uitgebreid experimenteert met ludieke surveillancevoertuigen. Dordrecht introduceerde de afgelopen maanden als eerste in Nederland overdekte scooters en zogenaamde ‘electrobikes’, die twee keer zo hard gaan als een gewone fiets. Het gebruik van de alternatieve vervoersmiddelen wordt binnenkort geëvalueerd.
Het hoofdstedelijke korps schreef vier jaar geleden geschiedenis door als eerste ter wereld een skeelerteam door de binnenstad te laten patrouilleren. Ondanks het succes dat het initiatief oogstte, stierf de skeelerbrigade na één zomer een vroege dood omdat de wendbare agenten door een reorganisatie werden overgeplaatst. Begin jaren tachtig maakte het Amsterdamse korps al eens gebruik van een variant op het skeelerteam: een rolschaatsbrigade.