nieuws

18 okt 2001, 00:12

Drentse gedeputeerde: Over zes jaar één noordelijke provincie

De Drentse gedeputeerde H. Weggemans verwacht dat er na de volgende statenperiode, in 2007, nog één noordelijke provincie is. Weggemans vindt dat Groningen, Friesland en Drenthe zelf het initiatief moeten nemen en niet moeten afwachten wat de landelijke politiek doet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Je moet adequaat reageren op een logische bestuurlijke ontwikkeling die op je afkomt. We doen dat nu al in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Dat bouw je vanzelf uit naar één provincie. Doe je het zelf niet dan komt het wel een keer uit de Tweede Kamer'', zegt Weggemans (PvdA). De Drentse gedeputeerde zegt dat hij momenteel nog een 'eenling' is die er zo over denkt. De fractie van de VVD in de staten van Drenthe zegt pal achter de uitspraken van Weggemans te staan, al denkt fractievoorzitter W. Nijenbrinks niet dat één noordelijke provincie al over zes jaar gerealiseerd is. De fracties van PvdA en CDA zijn voorzichtiger. Het CDA is op dit moment nog niet aan een discussie toe, maar sluit een samengaan ,,op termijn'' niet uit.
De PvdA wil wel zo snel mogelijk een discussie op gang brengen naar aanleiding van de uitspraken, maar fractievoorzitter C. de Haas van de Onafhankelijke Partij Drenthe moet niets weten van een samengaan van de noordelijke drie provincies. De Haas noemt het ,,verschrikkelijk'' dat een Drenthse bestuurder het fusieproces in gang wil zetten. ,,Wij willen de identiteit van Drenthe niet opheffen. Drenthe moet Drenthe blijven'', aldus De Haas.