nieuws

24 jun 2001, 00:12

Dorpelingen in Groningen lopen weer in berenvellen

Inwoners van het dorpje Rasquert in de provincie Groningen lopen weer in berenvellen. Dat meldt vanmiddag het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het rondlopen in berenvellen gebeurt omdat een 46-jarige regisseur uit die plaats beizg is et het maken van een film over het dorpsleven. Die film drijft de spot met de vermeende achterstand waarvan in het noorden sprake zou zijn, ten opzichte van de Randstad.
”Met zelfspot zetten wij ons af tegen het Westen. Als wij hier achter lopen, willen wij ook flink .achter,” zegt de regisseur Erik Harteveld, tevens acteur, schrijver, dichter en muzikant, tegen het Nieuwsblad.
Hij verheugt zich nu al over de opnamen voor de dorpsfilm, die hij op 30 juni met zo’n 40 dorpsgenoten draait. Een antropologische studie in het Rasquert van een halve eeuw geleden, dat getuige de berenvellen en jutezakken die de bevolking in de film draagt toen flink achterliep op de rest van het Hogeland. Een film die is bedoeld als ’een ferme knipoog naar de vermeende achterstand’ die de Groningers nu ten opzichte van de Randstad hebben