nieuws

15 feb 2001, 00:12

Doeken van Groningse kunstenares Wildevuur gestolen

De Groningse kunstenares Maya Wildevuur is het afgelopen weekend bestolen van drie schilderijen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een doek van 1,50 meter bij 1,50 meter waarop een haan staat afgebeeld en twee kleinere werken van Oosterse geisha’s. De werken hebben bij elkaar een waarde van bijna twintigduizend gulden.
De doeken werden gestolen uit een stand op de Utrechtse bouwbeurs. De kunstenares heeft geen idee in welke hoek ze de dader moet zoeken. ,,Het moet moedwil geweest zijn’’, denkt ze wel. ,,Het zijn geen werken die je spontaan in je binnenzak meeneemt.’’ De diefstal vond plaats tijdens het opruimen van de beurs en wordt derhalve niet gedekt door de verzekering. ,,Maar dat is niet het belangrijkste’’, verzucht Wildevuur. ,,Het zijn toch je kinderen die je worden ontnomen.’’
De kunstenares geniet met haar werk landelijke bekendheid. Na de vuurwerkramp in Enschede initieerde ze in Groningen een grote kunstveiling ten bate van de slachtoffers. Meer dan honderd Nederlandse en Belgische kunstenaars, waaronder Imca Marina, Frans Moolenaar, Jan Cremer en Jeroen Krabbé, stelden toen belangeloos schilderijen en sculpturen ter beschikking voor de veiling.