nieuws

10 okt 2000, 00:12

DNPP-zoektocht naar Fré Meis-archieven in Moskou gestrand

De zoektocht die directeur Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) in Moskou heeft ondernomen naar de Komintern-archieven over de Groninger communist Fré Meis is op niets uitgelopen. Ondanks de door de weduwe ondertekende notariële acte die hij bij zich droeg kreeg Voerman geen inzicht in de dossiers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De historicus wilde de documenten inzien voor een in de maak zijnde documentaire over de roemruchte politicus. De Groninger was in de jaren zeventig kamerlid voor de Communistische Partij Nederland (CPN).
Tot 1990 waren de Komintern-archieven hermetisch gesloten voor onderzoek. Begin jaren negentig kreeg Voerman als één van de eerste westerlingen toegang tot officiële stukken uit de communistische tijd. Vlak na de politieke poetsj stonden de geheime dossiers korte tijd wagenwijd open. Na 1993 verscherpte het toezicht onder druk van de nationalisten weer aanzienlijk.
,,Je bent gek als je het niet probeert, maar om eerlijk te zijn verwachtte ik al dat het op niets uit zou lopen’’, relativeert Voerman zijn mislukte queeste. Vijf jaar geleden liep een zoektocht naar de Komintern-archieven van oud CPN-er Paul de Groot ook op niets uit. ,,De archieven van de periode na Stalin zijn en blijven hermetisch dicht’’, verzucht de historicus. Hij nuanceert het beeld echter dat de Russen hierin extremer zouden zijn dan andere Europeanen: ,,De BVD-dossiers van de CPN-leiders zijn ook ontoegankelijk voor onderzoek.’’
Fré Meis kreeg landelijke bekendheid als leider van de staking in de strokartonindustrie in Oost-Groningen in 1969. Ook was hij betrokken bij het organiseren van Volkscongressen tegen de economische achterstelling van Groningen. Het ‘Meis-effect’ leverde de CPN een grote overwinning op bij de Provinciale Statenverkiezingen van 1970. De jaren daarna maakte Meis nog meer furore als bestuurslid van en kamerlid voor de CPN. Hij overleed in 1992 op 71-jarige leeftijd.
Ondanks de tegenslag moet de documentaire over het leven en werk van Fré Meis in de loop van 2002 klaar zijn.