nieuws

29 jan 2001, 00:12

Dittrich: vrijlaten verdachte moord Tjirk van Wijk 'moeilijk verteerbaar'

Tweede Kamerlid B. Dittrich (D66) pleit voor het spannen van een sociaal ,,veiligheidsnet’’ rond de vrijgelaten Henk H. Hij vindt diens in vrijheidsstelling maatschappelijk moeilijk verteerbaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel de 44-jarige Assenaar donderdag werd vrijgesproken van de moord op de 27-jarige Groninger Tjirk van Wijk, zou de reclassering de man volgens de parlementariër toch in de gaten moeten blijven houden.
Dittrich noemt de vrijlating van Henk H. door het Hof in Leeuwarden ,,maatschappelijk moeilijk verteerbaar, maar juridisch gezien correct’’. Het rapport van de patholoog-anatoom maakte duidelijk dat Van Wijk al dood was toen H. hem een aantal keer stak, zodat H. juridisch gezien niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van de jongen. ,,Zo’n uitspraak is om slapeloze nachten van te krijgen, maar we leven in een rechtsstaat waarin onafhankelijke rechters hun oordeel geven’’, aldus Dittrich. ,,Hoe hard het in dit geval ook voor de nabestaanden is.’’
Hoofdverdachte Dirk de V. werd eerder al veroordeeld tot veertien jaar cel en TBS. Drie maanden voor de moord werd hoofdverdachte De V. op vrije voeten gesteld zonder de aan hem opgelegde TBS te krijgen.
Het D66-Kamerlid stelt voor H. een begeleidingsaanbod te doen waar hij vrijwillig aan mee kan werken. ,,Als je beseft wat hij nog meer op zijn lever heeft in aanloop naar het steken van Van Wijk rijzen je de haren te berge’’, aldus Dittrich. ,,In zowel het maatschappelijke als zijn eigen belang lijkt het me uiterste noodzaak op een creatieve manier om te gaan met de terugkeer van de man in de samenleving.’’ Dittrich heeft maandag een gesprek met de nabestaanden van Van Wijk.
De autistische Van Wijk werd in oktober 1999 met tientallen messteken om het leven gebracht. De twee daders werden in de kreeg gevat toen ze met de auto van het slachtoffer een ongeluk veroorzaakten. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden reageerde vrijdag geschokt op de vrijlating van Van H. en bekijkt momenteel de mogelijkheden tot cassatie.