nieuws

20 sep 2001, 00:12

Discussie brandt los over theater aan de Grote Markt na komst Martiniplaza

In Groningen begint een stevige discussie op gang te komen over de vraag of een nieuw theater aan de Grote Markt nog wel mogelijk is nu de Martiniplaza zich ontwikkelt tot een van de grootste en modernste zalen van Nederland. Deze discussie kan ook invloed hebben op de voorstellen vanuit het Grote Markt Forum over de toekomst van de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vraag of een nieuw theater aan de Grote Markt nog wel een realistische wens is of een utopie, werd onlangs aan de orde gesteld op de kunstpagina van het Nieuwsblad van het Noorden. Daarbij werd eerst gewag gemaakt van zorgen binnen de gemeenteraad over mogelijke concurrentie van het Martiniplaza Theater op Oosterpoort en Schouwburg. Het Martinplaza Theater wordt in december officieel opgeleverd en biedt dan plaats aan 1650 stoelen. In het artikel vraagt PvdA fractievoorzitter Marjo van Dijken zich af wat de gevolgen zijn van de komst en privatisering van Martini Plaza op de plannen voor een theater aan de Grote Markt. Ze stelt zelfs voor om de privatisering van Martini Plaza terug te draaien, mocht dat theater een al te grote concurrent gaan vormen voor Schouwburg en Oosterpoort. Want wanneer de privatisering niet door zou gaan, houdt de gemeente Groningen de regie in handen en kan sommige voorstellingen in de Oosterpoort en anderen in Schouwburg of Martiniplaza Theater plannen. Andere gemeenteraadsleden vragen zich af of een theater aan de Grote Markt nog wel haalbaar is.
Het lid van het Grote Markt-Forum, Thom van der Goot, directeur Schouwburg en Oosterpoort, blijft echter voorstander van een nieuw theater aan de Grote Markt. Volgens hem is het uitgaan aan de Grote Markt aanmerkelijk aantrekkelijker dan uitgaan ‘langs de snelweg’. Want wie theater bezoekt aan de Grote markt kan eerst lekker eten in de stad en na afloop van de voorstelling in het nieuwe theater nog een borrel drinken in een van de vele café’s. Daarom moet Groningen vast blijven houden aan een theater aan de Grote markt. ‘Het klinkt wat ‘’megalo’’, maar als we voor een theater aan de Grote Markt gaan, dan bouwen we iets voor de komende eeuwen’, aldus Van der Goot in het Nieuwsblad.