nieuws

21 aug 2001, 00:12

Directeur en medewerkers Bouwman Groep aangehouden

Het Interregionale Fraudeteam (IFT) Groningen heeft vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de fraude van de Bouwman Assurantie Groep in Westerbork.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag werd de 35-jarige ex-directeur P. Bouwman aangehouden. Vanochtend zijn vier ex-medewerkers in hun woningen in Hoogezand, Westerbork en Heerenveen gearresteerd. Het IFT sluit niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden.
Eind vorig jaar verklaarde de rechtbank in Assen het bedrijf failliet. In februari volgde het faillissement van de in Groningen woonachtige directeur-eigenaar. Tegen de Bouwman Groep werden vier aangiften gedaan. Het bedrijf en individuele betrokkenen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering, overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen en deelname aan een criminele organisatie. Het IFT startte direct hierna een onderzoek en werd de administratie van de nu aangehouden verdachten in beslag genomen. Op basis van het onderzoek heeft het IFT de personen gearresteerd.
Bouwman Groep belegde in de loop der jaren voor tientallen klanten geldbedragen variƫrend van 25.000 gulden tot 900.000 gulden. Het geld van een aantal cliƫnten is nooit teruggevonden. De totale schade wordt geraamd op 6,5 miljoen gulden. De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen Bouwman de besteding van ongeveer 12 miljoen gulden van verzekeraar Aegon niet kon verantwoorden. De verzekeraar schakelde justitie in en opsporingsbeambten kregen door deze affaire belangstelling voor Bouwman. Inmiddels hebben gedupeerden de Stichting Gedupeerden van Bouwman opgericht.