nieuws

03 mei 2001, 00:12

Dierenpark Emmen leeft weer op na MKZ-crisis

Het Noorder Dierenpark in Emmen kan weer wat rustiger ademhalen sinds de MKZ-crisis over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn. Nu de MKZ-gevoelige beesten weer van stal mogen en het zonnetje af en toe doorbreekt, nemen de bezoekersaantallen weer toe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De MKZ-crisis heeft grote gevolgen gehad voor het Noorder Dierenpark. Wekenlang trok de dierentuin slechts dertig procent van de gebruikelijke bezoekersaantallen. Veel mensen dachten dat de dierentuin gesloten was tijdens de MKZ-crisis, wat niet het geval was en anderen wilden niet het risico nemen één van de beesten te besmetten. ‘De schade loopt in de miljoenen guldens’, zegt Wijbren Landman van het dierenpark.
Ook voor de dieren en verzorgers was de MKZ-crisis ingrijpend. MKZ-gevoelige dieren zoals giraffes, stekelvarkens, olifanten en nijlpaarden moesten wekenlang op stal staan. Toen ze vorige week weer naar buiten mochten, namen ze het ervan. ‘De zebra’s waren door het dolle heen en stormden als een wilde kudde over de steppe. En ik denk dat de olifanten tot in de wijde omgeving waren te horen, zo luidruchtig waren ze’, zegt Landman.
Alleen de kinderboerderij is nu nog gesloten. Het Noorder Dierenpark wil de geleden schade inlopen en wijst daarom op alle nieuwe attracties. Zo zijn er de afgelopen drie weken pinguïns, pelikanen, maraboes, ringstaartmaki’s en een girafje geboren. Er is ook een nieuw (en groter) haaivis basin waarin zeven citroenhaaien van drie meter lang hun baantjes zwemmen.