nieuws

26 jul 2001, 00:12

Dierenbescherming laaiend over afknippen van paardenstaart

Op een paardenhouderij in Loppersum is bij een veulen een groot deel van de staart afgeknipt. Dit meldt de Dierenbescherming. Dit knippen is verboden. Met een grote tang zou de eigenaar bij het veulentje de staart geknipt hebben. ‘’Om het bloeden te stoppen heeft hij de wond vervolgens met een brander dichtgeschroeid’’, aldus een gealarmeerde en boze Dierenbescherming.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De organisatie stelt dat de man wist dat zijn daad verboden was. Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zou de man vooraf gezegd hebben dat het verboden is zo staarten te knippen. ‘’Deze gaf aan de ingreep al vijfendertig jaar bij alle merrieveulens uit te voeren en hij was niet van plan hier vanwege 'de wet' mee op te houden’’, zegt de Dierenbescherming in een verklaring op poten. De inspecteur heeft proces-verbaal opgemaakt.
De Dierenbescherming wees er woensdag op dat het couperen van paardenstaarten sinds 1996 verboden is. Met name bij de bekende Belgische trekpaarden zouden dierenbezitters het mooier vinden als ze geen staart hebben. Het is in de praktijk niet makkelijk het illegale knippen te beboeten of tegen te gaan, omdat het bezit van een gecoupeerd dier niet verboden is. ‘’Er is een ‘heterdaadje’ nodig’’, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.
Het is niet te zeggen wat voor boete de paardenhouder te wachten staat. Vanaf aankomende september is het overigens ook verboden ‘geknipte’ paarden te laten keuren of te verkopen.