nieuws

31 aug 2000, 00:12

Dertienduizend theaterkaartjes voor nieuwe seizoen verdeeld

Dertienduizend bestellijsten zijn er binnen gekomen voor kaartjes voor voorstellingen in de Stadsschouwburg, de Oosterpoort, het Kruithuis, het Grand Theater en de Martinihal. Uit de ongekend hoge stapel werden gisteren lukraak de eerste formulieren getrokken die hun kaarten kregen toegewezen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Medewerkers van de Groningse Oosterpoort verstrooiden gistermiddag dertienduizend theaterbestelformulieren over de vloer, waarna ze kruipend en lukraak de gelukkige toekomstige plaatsbewijseigenaren uit de papierberg visten. In de meeste Nederlandse schouwburgen vindt eind augustus de verloting van de abonnementen met de felbegeerde kaarten voor de populaire theatervoorstellingen plaats.
‘Veel eerlijker dan dit kan je het niet maken’, aldus woordvoerder Evelyne Koopmans. Tot twee jaar geleden hanteerden de Groningse instellingen een systeem waarbij de formulieren op volgorde van binnenkomst werden verwerkt. Dit leidde steevast tot rijen van vele honderden meters en een verkeerschaos vòòr het culturele centrum.
De meeste grote schouwburgen kennen een centraal georganiseerde loting. Een beperkt aantal theaters behandelt de kaartaanvragen nog op volgorde van binnenkomst. Eén van hen is de Amsterdamse Kleine Komedie. ‘Je eigen trouwe klantenkring vist anders achter het net’, motiveert woordvoerder Renate Bergsma. Voorstellingen als Acda en de Munnik zijn zelfs in de voorverkoop in no-time volledig uitverkocht. ‘Het verwerken gaat heel secuur en precies op volgorde’, beklemtoont Bergsma. ‘Het wel of niet halen van een bepaalde postlichting kan dan het verschil zijn tussen dag en nacht.’