nieuws

04 dec 2000, 00:12

Delfzijl aan Tweede Kamer: ‘chloor-discussies veel te eenzijdig

– Het gemeentebestuur van Delfzijl heeft een open brief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin wordt gewezen op de grote betekenis van de chemische industrie en de chloorproduktie voor de regionale economie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens burgemeester E. Haaksman van Delfzijl wordt er in de discussies die momenteel zijn losgebrand over risico’s van chloortransporten op ‘eenzijdige wijze’ gesproken over de vermindering van de chloortransporten.
Het gemeentebestuur heeft de brief geschreven naar aanleiding van het feit dat er woensdag in de Tweede Kamer een hoorzitting begint over de chloortransporten. Eerder deze week publiceerden burgemeesters van zeven Groningse gemeenten aan rampenplan volgens welke er - in de meest ernstige situatie - 5000 doden zouden kunnen vallen in het stedelijk gebied bij een ramp met een chloortrein. Akzo Nobel liet daarop weten dat die kans weliswaar bestaat, maar dat dat een theoretische kwestie is en dat in de praktijk de kans op ongelukken ‘verwaarloosbaar’ is.
Volgens Delfzijl is de sociaal-economische betekenis van het chemiecomplex in Delfzijl buitengewoon groot. In Delfzijl bevindt zich plusminus 15 procent van de totale Nederlandse chemische industrie. Volgens Haaksman zijn daarmee duizenden arbeidsplaatsen verbonden.
Delfzijl vraagt de Kamerleden ook rekening te houden met het feit dat er eerder dit jaar in het kader van het zogenaamde ‘Antheus-project’ een onderzoek is gestart naar een alternatief voor het chloortransport. Daarbij wordt bekeken of er in Delfzijl een magnesiumfabriek kan komen, waarbij chloor wordt verwerkt in combinatie met ethyleen. In die fabriek zou in Groningen gewonnen magnesium verwerkt kunnen worden. Volgens het gemeentebestuur is dat onderzoek medio dit jaar gestart, en duurt het een jaar voordat de resultaten bekend zijn. Het onderzoek is gestart in opdracht van Corus, Nedmag Industries en de NOM. ‘Wij hopen dat al deze aspecten straks ook bij de hoorzitting over de chloortransporten worden betrokken’, aldus Delfzijl.