nieuws

08 feb 2013, 10:10

De schrik zit er na nieuwe schokken goed in

De schrik zit er in Noord-Groningen goed in. Donderdag rond middernacht werd het plaatsje Zandeweer opgeschrikt door twee zware aardschokken. ,,We waren aan het biljarten in het dorpshuis en de bel aan de bar begon spontaan te rinkelen”, zegt Paul Ronde uit Zandeweer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met z’n zessen zaten ze nog even aan de bar. ,,Bij de eerste beving was het nog lachen”, zegt Ronde. Dat verging de Groningers bij de tweede schok, die volgens hem gepaard ging met een enorme knal. ,,De glazen rammelden. Paniek was er niet, maar je schrikt wel. Ook al beginnen we er hier een beetje aan te wennen.” Aan de bar volgde een discussie. ,,Er moet nu echt wat gebeuren, dat is wel duidelijk. Straks wil niemand meer naar Groningen. Ik heb als bouwondernemer nog wel wat herstelwerk, maar mijn handel zakt op deze manier in elkaar.”

De aardschokken zijn het nieuws van de dag op Openbare Basisschool Onnema in Zandeweer. De 9-jarige Lotte, die al in bed lag merkte niks van de eerste beving. ,,Bij de tweede beving voelde ik helemaal een rilling. Ik wist eerst niet wat het was. Gelukkig ben ik weer in slaap gevallen. Toen ik hoorde dat het weer een aardbeving was, ben ik wel geschrokken”, zegt ze. Lotte heeft het er op school met haar klasgenootjes over. ,,Ze moeten minder gas uit de grond halen en beter naar ons luisteren”, vindt ze.

Volgens leerkracht Rinie Meihuizen is er op de school, die zo’n zestig leerlingen heeft, extra aandacht voor de schokken. ,,Veel kinderen hebben het gelukkig niet gevoeld, maar toch zit de schrik erin.” De lerares, die in het nabijgelegen Kantens woont, heeft de schokken zelf ook gevoeld. ,,Alsof er een zwaar voertuig tegen je huis aan rijdt. Het hele huis begon te kraken en te rammelen. Ik vraag me nu af wat ons boven het hoofd hangt. De onrust wordt alleen maar groter”, besluit Meihuizen.

Een voorbijganger wijst een flinke scheur aan in de sporthal van de school. ,,Er zat al een scheurtje in de muur, maar die is vannacht veel groter geworden. Waar gaat dit heen. Ik woon zelf in Uithuizen en heb ook schade. Ik zou net een schadeformulier opsturen naar de NAM, maar ik kan die wel verscheuren en een nieuwe invullen.”

Verderop in Zandeweer zegt Heleen Wegter dat ze bij de eerste beving dacht dat haar kind uit bed viel. Bij de tweede schok schudde het huis van voor naar achteren. ,,Ik ben niet in paniek geraakt”, zegt ze. Of de beving heeft gezorgd voor nieuwe schade, weet ze niet. Een rondje in en om het huis moet dat uitwijzen. ,,Ik ben er redelijk nuchter onder, maar je gaat wel nadenken over de volgende schok. Hoe zwaar is die? Vooral die onzekerheid zorgt voor veel onrust”, zegt ze.