nieuws

13 jan 2001, 00:12

'Dagelijkse lijnvluchten Eelde-Schiphol in ere hersteld'

De twee jaar geleden opgeheven lijndienst tussen Groningen Airport Eelde en luchthaven Schiphol wordt hoogstwaarschijnlijk in ere hersteld. Dat zegt directeur J. Meulendijks van Groningen Airport Eelde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens hem heeft de Nederlandse vliegtuigmaatschappij Trans Travel Airlines (TTA) landingsrechten aangevraagd voor vijf landingen per dag op Eelde. Tot nu toeheeft TTA er drie gekregen, die de maatschappij vanaf eind maart wil gebruiken om drie keer per dag op Schiphol te vliegen. De kans bestaat dat TTA ook de twee andere landingsrechten krijgt, al heeft luchtvaartmaatschappij BaseAirlines daar ook een oogje op.
De KLM zette in maart 1999 een punt achter de vluchten naar Eelde. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren de vluchten structureel verlieslijdend. De noordelijke provincies reageerden destijds bitter op dit besluit en noemden het ,,een forse tegenslag'' voor het Noorden. De provincies vreesden dat nieuwe internationale bedrijven zich hierdoor niet meer in de regio wilden vestigen.
Luchthaven Eelde hoopt met TTA een driejarig contract af te kunnen sluiten. Directeur Meulendijks is bijzonder verheugd over het mogelijke herstel van de lijndienst. Hij denkt dat de belangstelling voor de vluchtverbinding door de economische groei de laatste jaren alleen maar is toegenomen. In het laatste jaar maakten 25.000 passagiers, merendeels zakenlieden, gebruik van de route Eelde-Schiphol.
TTA wilde zaterdag niet reageren op de uitspraken van directeur Meulendijks.