nieuws

08 mei 2013, 10:10

Dagblad van het Noorden-redactie voelt niets voor verhuizing naar Friesland

Medewerkers van het Dagblad van het Noorden voelen niets voor verplaatsing van de centrale redactie naar Friesland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Verplaatsing van de centrale redactie naar Leeuwarden wordt overwogen in het kader van een samenvoeging met de redactie van de Leeuwarder Courant. Die samenvoeging is volgens de nieuwe uitgever noodzakelijk omdat beide kranten fors moeten bezuinigen.
 

Pijnlijk is dat beide kranten op zichzelf goed renderen, en dat de laatste jaren ook steeds hebben gedaan. Bovendien heeft het Dagblad van het Noorden zich onder de huidige hoofdredacteur Pieter Sypersma als een degelijke regionale krant ontwikkeld, met een groot lezersbereik. Maar het grote probleem is dat de vorige uitgever van het Dagblad en van de Leeuwarder Courant in problemen was gekomen na overname van een grote uitgeverij van schoolboeken, VBK. 

Onlangs werd de uitgeverij van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, NDC VBK overgenomen door de Friese stichting Je Maintiendrai, van oorsprong de uitgever van de Leeuwarder Courant. De uitgever van boeken, VBK, werd verkocht.

De stichting Je Maintiendrai wil nu alles in het werk stellen om beide kranten voor het Noorden te behouden, maar daarvoor zijn  bezuinigingen noodzakelijk. Een van de plannen is om de centrale redactie naar Leeuwarden over te brengen. Dat geldt overigens niet voor de stads-redactie in Groningen en ook niet voor regioredacties.
 
Vandaag meldt RTV Drenthe dat het personeel van het Dagblad van het Noorden zich echter tot het uiterste verzet tegen de vestiging van de centrale redactie in Friesland. Voor de redactieraad is Groningen de enige optie, aldus RTV Drenthe.

De hoofdredactie heeft dat overgenomen, maar in Friesland willen ze dat de centrale redactie in Leeuwarden komt. Drachten is ook nog een optie.

Eind mei worden definitieve besluiten verwacht, waarbij fors banenverlies niet wordt uitgesloten, aldus RTV Drenthe.