nieuws

18 okt 2001, 00:12 door Robert-Jan Oosterhaven

D66-raadslid Bart Slagter wil onderzoek naar dood van zijn vriend in politiecel

De man die vorige week in een Groningse politiecel overleed, was psychotisch en had waarschijnlijk zeven slaaptabletten Temazepam ingeslikt toen hij werd gearresteerd. Dat zegt zijn naaste vriend en Gronings gemeenteraadslid Bart Slagter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man, de 30-jarige J. H. (Joris Houben) uit Groningen, werd in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 oktober gearresteerd, toen hij bij een apotheker inbrak. ,,Ik was er op dat moment niet bij maar het moet voor de politiearts duidelijk te zien zijn geweest dat Joris op dat moment erg in de war was. Volgens mij zelfs psychotisch”, zegt Slagter. ,,Als hij in zo’n toestand zegt dat hij maar twee tabletten heeft geslikt, dan geloof je dat toch niet meteen. Ik denk: Pomp dan uit voorzorg zijn maag leeg.’’
Joris Houben gebruikte al langere tijd drugs en raakte vaker in een psychotische toestand. De laatste maanden ging het volgens zijn vriend Slagter juist weer beter met hem, omdat hij uitzicht had op een goed psychiatrisch traject. ,,Hij moest alleen nog vier weken vastzitten voor iets dat hij in een psychose had gedaan. Hij weet niet eens meer wat. Hij was zo bang voor die gevangenisstraf dat hij waarschijnlijk daarom weer in een psychose raakte en die apotheek overviel. Dat soort dingen deed hij vaker. Pak me op en help me, wilde hij daarmee zeggen, maar dat signaal is kennelijk niet goed door de politie opgepakt.”
Slagter hoopt dat het onderzoek van de rijksrecherche meer duidelijkheid geeft over de dood van zijn vriend. Politie en justitie willen geen commentaar geven totdat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. De rijksrecherche onderzoekt ook de dood van een andere man, die een week eerder in een Groningse politiecel overleed.