nieuws

09 mei 2001, 00:12

D66 kritiseert eigen campagne voor Nieuwe Noordzijde

De gemeentefractie van D66 heeft haar optreden rondom het referendum over de Nieuwe Noordzijde geëvalueerd en komt tot de conclusie dat die veel te wensen over liet. D66 heeft te laat en te weinig campagne gevoerd. Het is de eerste collegepartij die met een kritisch zelfonderzoek over de gevoerde campagne naar buiten treedt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het referendum bracht D66 in een lastig pakket. De partij is principieel voor het referendum, maar dit referendum was tegen een door haar ondersteund gemeenteraadsplan. Daar komt bij dat D66 niet volmondig achter het plan stond. De partij zag de parkeergarage namelijk als een ‘noodzakelijk kwaad’ zonder welke de door haar verder zeer gewenste bouwplannen geen doorgang konden vinden.
De partij vindt achteraf dat zij al voordat het referendum was aangevraagd meer naar buiten had moeten treden. Als D66 de plannen actief aan de man had gebracht, had zij misschien meer draagvlak ervoor weten te creëren. Door dit na te laten, kregen de tegenstanders meteen al een voorsprong. Vervolgens hebben de voorstanders niet genoeg weerstand gegeven aan de meer dubieuze claims van de tegenstanders, zoals het scheefzakken van de Martinitoren. D66 merkt hierbij wel op dat het niet makkelijk is een nog zo vaag plan te verdedigen.
D66 concludeert verder dat al in een vroeg stadium een zelfstandige organisatie voor de plannen had moeten worden opgezet, zoals de tegenstanders ook hebben gedaan. Daarvoor was echter geen steun bij de andere collegepartijen. ‘Nu moest de politiek de voorcampagne voeren en dat was en is niet verstandig. Het is namelijk niet zo moeilijk tegenstand te mobiliseren tegen de politiek’, zo schrijft Bert Slachter namens de gemeenteraadsfractie van D66.
D66 wijst ook op de curiositeit dat de grootste voorstander van de plannen, namelijk de gemeente, volgens de referendumverordening geen campagne mocht voeren. In Amsterdam won de gemeente een referendum door een vermogen aan de campagne uit te voeren. Dat moet ook niet, maar een tussenweg moet toch mogelijk zijn, vindt D66.
Toch vindt D66 het referendum op zich succesvol. Het politieke debat op straat en in de kroegen is in tijden niet zo opwindend geweest in Groningen. Maar de campagne zou zij een volgende keer toch echt anders voeren.