nieuws

28 sep 2001, 00:12

D66 Groningen op de bres voor huismus

De Groningse afdeling van D66 heeft de bescherming van de huismus in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Het gaat slecht met de huismus in Nederland, omdat het beestje in de steden steeds minder nestplekjes kan vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Groningse D66 draagt de huismus bij aan ‘de kwaliteit van leven’ in de stad, en verdient die daarom meer aandacht. “Nieuwe efficiënt gebouwde huizen hebben geen spleten meer waar dit holbewonertje een nest kan bouwen”, zegt D66-raadslid T. van Dalen. De partij wil aan duizend Groningse scholieren een vogelnestje uitdelen om zo het aantal nestplaatsen voor de huismus te vergroten en tegelijkertijd jongeren ‘bij de stadsnatuur te betrekken’.
De vogelbescherming denkt niet dat het D66-plan veel zal bereiken. ,,Huismusjes nestelen doorgaans niet in nestkastjes, maar onder dakpannen’’, zegt woordvoerster C. van der Hoop. De vogelbescherming ondersteunt wel het verplicht inbouwen van nestmogelijkheden in nieuwbouwhuizen. Daar zouden niet alleen huismussen, maar ook zwaluwen en vleermuizen in nestelen.