nieuws

10 mei 2001, 00:12

Crisis in Groningse PvdA als nasleep van verlies Grote Markt referendum

De fractie van de PvdA in de gemeenteraad van Groningen is in ernstige problemen geraakt sinds het door haar gesteunde plan voor een vernieuwing van de Grote Markt in een referendum werd afgewezen. Donderdag maakten opnieuw twee gemeenteraadsleden bekend op te stappen. De afgelopen weken gaven twee andere PvdA-raadsleden al te kennen op te stappen. Daarmee raakt de PvdA, in Groningen de grootste fractie, in enkele weken tijd vier van de dertien raadsleden kwijt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om de vroegere fractievoorzitter Annemarie Timmerman en raadslid Dominic van Vree. Zij laten donderdag in een verklaring weten op te stappen omdat ze niet meer gemotiveerd zijn om door te gaan. Volgens het tweetal is er sprake van persoonlijke tegenstellingen binnen de fractie waardoor er geen inhoudelijke discussies meer mogelijk zijn. ‘Dat is catastrofaal voor een politieke partij’, schrijven ze. Eerder al nam raadslid Marleen Tent haar ontslag omdat zij vindt dat de fractie van te weinig discussieert en te snel akkoord gaat met voorstellen van PvdA wethouder W. Smink. Ook PvdA raadslid Jacob Bos kondigde zijn vertrek aan. Maar diens vertrek staat los van de perikelen binnen de fractie en heeft te maken met een nieuwe baan bij de politie.
Dat er sprake is van ernstig verstoorde verhoudingen binnen de PvdA fractie is naar buiten gekomen sinds de Groningse bevolking in februari tijdens een referendum massaal de plannen van PvdA-wethouder W. Smink afwees voor een ingrijpende vernieuwing van de noordzijde van de Grote Markt. Vooral het plan om onder de Grote Markt een parkeergarage te bouwen was omstreden. Wethouder Smink zelf zag in het afwijzen van zijn plan geen reden om op te stappen. De vier vertrekkende raadsleden beschouwden zichzelf als ‘vernieuwers’ die meenden dat de PvdA in de Grote Markt-kwestie fouten heeft gemaakt en daar conclusies aan moet verbinden.
Volgens de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA Marjo van Dijken staat het vertrek van de PvdA raadsleden echter los van het referendum. ‘Het is zeer spijtig dat drie raadsleden vinden dat er te weinig wordt gediscussieerd en daarom opstappen. Maar ik ben het niet met hen eens: er is wel degelijk sprake van discussie. Onze fractie is geen applausmachine voor onze wethouders, integendeel’, aldus Van Dijken.