nieuws

21 mrt 2013, 10:10

Commentaar: Crisisdreiging in provincie - Liefde PvdA voor GroenLinks Groningen lijkt over

In de provincie Groningen dreigt een politieke crisis om megastallen. Aanleiding daarvoor is het feit dat de fractie van de PvdA voorstander is van het toestaan van een aantal megastallen, terwijl GroenLinks daar fel op tegen is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Provinciale Staten werden gisteren alle kaarten op tafel gelegd, en toen bleek dat PvdA en GroenLinks in deze kwestie tegenover elkaar staan. Dat is pijnlijk omdat beide fracties steun geven aan het college van Gedeputeerde Staten, dat gevormd wordt door PvdA, GroenLinks, D66 en VVD.

Dat betekent dat GroenLinks gedeputeerde Wiebe van der Ploeg nu zijn knopen moet gaan tellen en zich moet afvragen of hij gedeputeerde kan blijven. Hij is zelf tegen de komst van de megastallen, en de PvdA is er nu dus voor.

PvdA gedeputeerde William Moorlag liet vanmorgen weten ‘datgene te zullen doen wat een meerderheid in Provinciale Staten wil, want wij zijn echte democraten’, zo betoogde hij. En een meerderheid is dankzij de PvdA nu voor die stallen.


Deze fraaie bewoordingen van Moorlag doen in deze dagen voor Pasen toch wat denken aan Pontius Pilatus die zijn handen in onschuld  ging wassen en alleen datgene zei te doen wat het volk wilde.

Want als William Moorlag nu echt zeer zou hechten aan samenwerking met GroenLinks, dan zou de PvdA vast wel een argument weten te vinden waarom megastallen in Groningen ‘volstrekt onacceptabel’ zijn en ‘niet passen in ons fraaie landschap.’

Het lijkt er dus op dat er wat anders zit achter deze zo democratische bereidheid van William Moorlag om ‘alleen maar datgene te doen wat de meerderheid van de Staten wil’.

Het lijkt er doodgewoon op dat de liefde van Moorlag voor GroenLinks over is.

Dat is aan de vooravond van Pasen de harde boodschap voor Wiebe van der Ploeg.